Slaapproblemen - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Slaapproblemen

De Columns > Klachten lichaam en geest
Slaap problemen kunnen tot veel
vermoeidheid en onrust leiden


Slaapproblemen

De zon gaat langzaam onder in het westen en zorgt voor een bont schouwspel van rosse en paarse kleuren aan de blauwe avondhemel. In de verte klinken nog wat geluiden van bedrijvigheid, maar om je heen wordt alles langzaam stiller. Over het land komt een lichte nevel en de muggen zoemen om je hooft. Enkele vogels zijn nog laat wakker, op weg naar een plekje om te overnachten. De stilte is over de aarde gekomen en het land ruikt al naar de nacht. Aan een kleine paarse bloem hangt een kleine gele vlinder klaar om te sterven. Zijn hele leven duurt slechts één dag.
Slaap problemen

Wanneer je op zo'n mooie zomeravond buiten bent, en ziet hoe eenvoudig en natuurlijk de dag overgaat in de nacht, kan je haast niet voorstellen dat er mensen zijn met slaap problemen. Ieder dier, iedere plant, ja de hele natuur heeft er helemaal geen problemen mee. De enige die problemen kan hebben met slapen is de mens. Wanneer je leest hoeveel slaapmiddelen er in een land als Nederland gebruikt worden zijn dergelijke cijfers haast niet te geloven. En dan heb je ook nog een grote groep mensen die niet in slaap kunnen komen zonder een paar flinke borrels. Alles bij elkaar een teken dat de mens zich op een of andere manier van de natuur heeft vervreemd.

Als je zo de avond buiten beleefd merk je toch dat alle zorgen van de dag met de ondergaande zon meewillen en de rust hun plaats wil innemen. Dit hoort bij de natuur van de mens, maar met z'n denken is de mens in staat tegen z'n natuur in te gaan.

Ik weet wel, het is zo moeilijk, als het leven zo veel van je eist, om 's avonds alles los te laten. Om het verdriet, de eenzaamheid en het gemis van dierbaren met de ondergaande zon mee te laten gaan, zodat we de dag met een gerust hart kunnen afsluiten. Ook kunnen er drukke werkzaamheden zijn die doorlopen onze aandacht nodig hebben. Ieder voor zich zal dit lijstje met gemak kunnen aanvullen. Soms weet je niet meer waarom je niet kunt slapen. Je ligt maar te draaien. De gedachten vliegen door het hooft maar de slaap wil maar niet komen.

Toch blijf ik er bij, naar onze natuur worden we 's avonds vanzelf rustig, laten alle gedachten varen en vallen in slaap. Heel gewoon, heel natuurlijk.

Alles heeft zijn ritme

‘Alles heeft zijn ritme’ is een liedje wat enige jaren geleden heel bekend was. En dat is een waarheid die buiten elke discussie staat. De planeten hebben allemaal zo hun eigen baan, hun ritme. Ook de baan van de aarde om de zon gaat volgens een vast ritme, zodat wij dag en nacht kennen. De mens heeft ook z'n ritme, het ritme van geboren worden en op een gegeven moment ook weer sterven. Het ritme van 's morgens wakker worden en 's avonds weer in slaap vallen.

Dit ritme kunnen we niet anders dan accepteren, en er in mee gaan. Maar ja, we zijn niet zoals de vogels, die bij de invallende duisternis hun nest opzoeken, of zomaar op een tak gaan zitten slapen. Stel je voor dat die beestjes zich zorgen gingen zitten maken of ze morgen wel te eten hebben, of dat hun jongen niet opgegeten zullen worden door een of andere kat. Die arme vogels zouden geen oog meer dicht doen en hun kleine kopjes afbeulen met vragen waar ze toch geen antwoord op kunnen krijgen.

Maar de mens is anders, die doet nu precies alles wat zo'n kleine gewone mus nooit zal doen. De mens piekert, en probeert van alles te regelen om zijn of haar leven een beetje veilig te stellen. We vinden het al moeilijk om ons over te geven aan ons eigen ritme, laat staan aan het ritme van de natuur.

Uitgerust naar bed

Vaak geef ik mensen met slaap problemen een advies, wat ik zelf al zo lang doe als ik me herinner: ‘Ga pas naar bed als je hoofd leeg is’. Ga zo 's avonds voor het naar bed gaan even rustig zitten, en laat de gedachten de vrije loop. Er zullen wellicht zaken in je opkomen die niet vergeten mogen worden, dingen die nog geregeld moeten worden, of wat dan ook. Maak daar dan even een aantekening van, dan hoeven ze verder niet onthouden te worden. Sluit op zo'n manier de dag af en besluit dat er morgen weer een nieuwe dag is, maar dat het voor deze dag allemaal genoeg is geweest.

Dat geldt voor alle zorgen, maar ook voor alle narigheid waar je wellicht mee rond loopt. Voor vandaag is het genoeg geweest, morgen zien we wel verder. Pas dan, wanneer het rustig in je is, ga dan naar bed.

Slaapmiddelen

Dit afsluiten van de dag kan iedereen leren. Maar soms is er zoveel onrust dat het niet meteen lukt. Dan is het goed om niet meteen naar zware slaapmiddelen te grijpen die ons bewustzijn uitschakelen en ons hele lichaam op een verkeerde manier beïnvloed zodat ze meer schade aanrichten dan gemak.

In de natuur zijn planten die ons kunnen helpen de dag in rust af te sluiten zodat de slaap kan komen. In mijn praktijk zie ik dat deze kruiden heel goed kunnen helpen, en juist die rust geven die we nodig hebben. Kruiden als Valeriaan, Hop, en Citroen Melisse werken ontspannend voor lichaam en geest. Deze kruiden zijn los of als mengsel verkrijgbaar om thee van te zetten. Natuurlijke middelen die ons helpen ons natuurlijke ritme te hervinden. 
Want, het belangrijkste is toch dat we met het ritme van de natuur mee drijven. 
Dat we ons weer open stellen voor de mystiek van de ondergaande zon. 
De stilte van de avond. 
De rust van de nacht.

ONTSPANNINGS KRUIDEN

inhoud: 100 gram gemengde kruiden

€ 7,00 Toevoegen

VISOLIE CAPSULES 1000 mg

inhoud: 125 stuks capsules in bus verpakt 1000 mg

€ 30,00 Toevoegen
. 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu