Een cirkel rond - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een cirkel rond

De Columns > Autobiografisch
Een gesloten cirkel heeft met het leven te maken
Hoe je met talenten omgaat

Toen ik een jaar of zevenentwintig was kwam het ‘paranormale’ dat ik uit mijn jeugd kende terug. In het begin was dit allemaal heel overweldigend. Er waren dan ook meer dagen dat ik van dit vermogen af wilde dan ik er naar verlangde. Wanneer men in het beginstadia van zo’n ontwikkeling staat denk je dat je er iets van begrijpt. Door de jaren heen kom je er wel achter dat er in de wereld heel wat dogma’s zijn die zo’n ontwikkeling in de weg staan. In onze cultuur waar het rationele hoog staat aangeschreven is weinig plaats voor de werking van wetmatigheden waar we met ons verstand niet bij kunnen. Op de ‘School met de bijbel’, waar ik op zat, kregen we twee soorten geschiedenis. Vaderlandse geschiedenis en Bijbelse geschiedenis. Allemaal verhalen vol dogma’s en een moraal waar de angst van afdruipt. Voor gevoelige kinderen zijn dit soort scholen een ramp. Ze remmen iedere ontwikkeling af.

Een cirkel rond

De belangstelling voor het ‘paranormale’ was eind zeventiger jaren, toen ik zeven en twintig was, niet zo groot als dat tegenwoordig is. Het was heel moeilijk om met mensen in contact te komen die me iets konden uitleggen over mijn belevenissen. Daar kwam bij dat ik had gemerkt dat ik de mogelijkheden had om met handoplegging te genezen. Dit klinkt makkelijk, maar dat was het zeker niet. Ik had in die tijd geen idee dat ik daarmee mensen zou kunnen genezen.
De vrouw van mijn vader, mijn ouders zijn gescheiden, had een paar verschrikkelijk slechte longen. Het was een kleine vrouw met een paar grote, sprekende ogen. Ze kwam uit Wales en we spraken altijd in het Engels. Ik zeg spraken omdat ze al jaren geleden overleden is. Ze gebruikte handen vol medicijnen en liep de hele dag met een inhaler rond. Ondanks dat was ze altijd doodmoe en zeer kortademig. De rek was uit haar longen van het vele hoesten haar hele leven lang. De ene longontsteking volgde de volgende op. De antibiotica die ze hier tegen gebruiken moest had meer stuk gemaakt dan goed voor haar was. Op een dag vroeg deze vrouw me om haar met de auto naar Gerard Croiset te brengen, met wie ze een afspraak had gemaakt.
Nu had ik al eens een boek van de beroemde paragnost en magnetiseur Croiset gelezen. Hij kreeg onder meer bekendheid door het opsporen van drenkelingen en de wetenschappelijke proeven die hoogleraar parapsychologie Ten Have uitvoerde. En Gerard had ook een drukke praktijk
Gerard Croiset werkte niet zo als ik dat doe met iedere patiënt apart. De grote kamers deden zowel dienst als wachtkamer als behandelkamer. Bezoekers zaten rustig te wachten tot ze naar het midden van de kamer werden geroepen om op de behandelstoel plaats te nemen. Als chauffeur zat ik daar gewoon tussen.
‘Wat kom jij hier doen’? , Vroeg Croiset me toen hij mij tussen de bezoekers zag zitten. ‘Chauffeur’, was mijn antwoord. Toen ik even later aan de buitendeur van het herenhuis in Utrecht een sigaretje stond te roken, kwam Croiset bij mij staan. ‘Wat kom jij hier nu eigenlijk precies doen?’, Vroeg hij mij opnieuw. Opnieuw, maar nu uitgebreider, vertelde ik hem dat ik slechts de chauffeur van een van zijn patiënten was. ‘Maar, waarom doe je het niet zelf?’, Antwoordde  Croiset verbaast. Toen ik hem vertelde dat ik nog niet zo veel wist, stuurde hij mij naar de heer West, zijn secretaris die hem was toegewezen door het parapsychologisch instituut. Door vele gesprekken hebben ze mij op weg geholpen mijn talenten te ontplooien en de valkuilen te ontlopen.

Jaren later kwam een achterkleindochter van de vrouw van mijn vader bij ons thuis. Een twintiger met de ogen en de avontuurlijke natuur van van haar oma,  Oerbeppe  in het fries. Helaas is dit niet het enige wat ze geërfd heeft. Ze heeft ook de longen meegekregen evenals haar zuster. Even slecht en op dezelfde manier behandeld door de artsen. Het gevolg is dan ook een slechte conditie en altijd doodmoe. Het verschil is nu wel dat ik inmiddels wat bijgeleerd heb.
Maja’s kruidenpoeder en Maja's Kruidenthee is een goed mengsel om het lichaam schoon te maken en te houden. Levertraan verhoogd de weerstand op het gebied van de luchtwegen. Hypo Tarwekiemolie die gebruikt wordt om het hormoonstelsel van voeding te voorzien zorgt ook voor een betere zuurstof opname in het bloed. Dit houdt in dat we optimaler gebruik maken van het ademen. En dan hebben we nog een kruidenmengsel om de longen wat schoner te houden. Middelen die naast de bestaande medicijnen gebruikt kunnen worden.
Dus was ik heel gelukkig dat ik onze jonge bezoekster de kruiden en capsules mee kon geven om de zaak wat onder controle te krijgen. Na een paar weken belde ze me op. Het ging geweldig met haar. Ze voelde zich voor het eerst lang zo moe niet meer en gebruikte minder pufjes. Voor ze naar haar familie in Wales terug gaat komt ze nog een keer langs.
Een cirkel rond. Hopelijk kunnen we het een beetje aangenamer maken voor de nazaten van de vrouw die onbewust aan het begin van mijn ontwikkeling als genezer stond. Het leven gaat in cirkels. Sommige cirkels zijn kort in de tijd. Sommige langzaam en duren jaren. Dan komen we weer in aanraking met een gelijke situatie van vroeger. Dan blijkt of we wat met onze talenten gedaan hebben. Of we wat geleerd hebben. Of we de cirkel kunnen sluiten.
Het is altijd weer prachtig wanneer we zo’n gesloten cirkel herkennen en de energie die er in zit kunnen loslaten.


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu