Meditatie 5 - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Meditatie 5

De Columns > Meditatie
Vijf columns met het onderwerp Meditatie


Meditatie 5Zo als ik vorige week al beloofde zal ik een aantal meditatie technieken met U bespreken, die ik in mijn praktijk als natuurgenezer gebruik.

Nu is het niet zo dat er een aantal standaard technieken tot mijn beschikking staan. Over het algemeen ontstaat een techniek uit contact met die gene die tegen over mij zit, en is dus op de persoon afgestemd. Als eerste een techniek waar ik heel veel succes mee boekte, "de loop meditatie", om maar eens een naam aan het beestje te geven. Regelmatig krijg ik met patiënten te maken die overspannen zijn en helemaal vast zitten in hum gedachten wereld.

Naast de behandeling als magnetiseur, de kruiden en andere middelen die ik gebruik, adviseer ik de patiënt dagelijks minimaal een half uur te gaan trimmen. Dus, trainingspak aan, sportschoenen aan, en weer of geen weer, lopen!

Door dit lopen verandert niet alleen de chemische samenstelling van het lichaam, en wordt alles weer eens goed gebruikt, ook het denken komt "los te zitten".

Ik stel dan dat onder het lopen geen enkele gedachte mag worden vast gehouden en men goed op moet letten hoe allerlei gevoelens boven komen en weer verdwijnen.

Regelmatig heb ik gezien hoe de meest hopeloze patiënten hun problemen konden los laten en in minder dan 3 maanden weer helemaal in orde waren.

Een andere techniek die ik vooral bij mannen gebruik om hen uit de problemen te helpen halen is wat inspanning betreft wat eenvoudiger. Het gaat hier om overspannen mannen die door hun opvoeding en omgeving een stoer gedrag hebben ontwikkeld.

Zijn ze dan eenmaal getrouwd, hebben ze kinderen, een huis, een baan, dan kunnen ze het opeens niet meer aan, om hun gevoelige kant te blijven ontkennen, mijn therapie is dan om, naast de eerder omschreven behandeling, dagelijks een paar keer een ommetje te maken met hun vrouw, en dan verplicht hand in hand wandelen!

Eerst moeten ze er wel wat om lachen, maar hier door komt hun gevoelige kant weer naar boven en worden deze mannen zich weer bewust van deze belangrijke kant.

En de vrouw vindt het prachtig om zo met haar man rond te wandelen. Twee vliegen in één klap!

Muzikanten en dansers, mannelijk of vrouwelijk maakt in dit verband niet uit, zijn door hun professionele opleiding vaak het contact met hun liefhebberij kwijt geraakt.

Dit kan tot ernstige geestelijke, maar ook lichamelijke problemen leiden.

Juist door dat deze mensen altijd maar oefenen en op hun techniek letten zijn ze de vreugde kwijtgeraakt. Als therapie moeten ze dan zeer regelmatig hun instrument bespelen zonder na te denken waar ze mee bezig zijn, één met het instrument, als een "fiddel on the roof" lekker vrij spelen. Dat werkt prima, ze worden hierdoor bewust van hun spanningen en bewust hoe die ontstaan.

Voor dansers en danseressen, vaak met strenge ballet opleidingen geldt "dans tot de danser verdwijnt" ,zonder na te denken dus, en dat b.v. een half uur per dag. Op deze manier heb ik de vreemdste kwalen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Een bekende zangeres vertelde mij eens: " Als ik volgens jouw manier op het toneel sta, en me helemaal open en vrij voel tijdens het optreden, gaat het publiek helemaal uit zijn bol". Schijnbaar straal ik dan wat anders uit, constateerde ze, tot haar genoegen. En dat is precies wat gebeurd, als jij veranderd, veranderd je omgeving met je mee. Verdriet is voor veel mensen een rede om zich heel ongelukkig te voelen. Vooral het verlies van een geliefde of een kind is een van de ergste gebeurtenissen uit een mensenleven. Het verhaal dat de tijd de wonden heelt, dat alles slijt, zijn mooie afdoeners, maar zijn absoluut niet waar. Het litteken op de ziel gaat nooit meer over en is bij het minste geringste weer open. Soms door iets wat we zien of horen, vaak op speciale dagen. Wanneer we kunnen accepteren dat het nooit meer over gaat en de pijn ook niet minder wordt is de eerste stap gezet. Dan adviseer ik om op zo'n moment b.v. een kaarsje voor de dierbare aan te steken. Het verdriet niet wegduwen, Maar er juist mee om gaan. Dan zal de angst voor het verdriet verdwijnen en kunnen we het verdriet toestaan er te zijn. Uit ervaring van patiënten weet ik dat het leven dan toch wat lichter wordt en er weer ruimte komt voor prettige zaken, die er ook mogen zijn.

Angst voor de meest uiteenlopende zaken kan een mens helemaal in zijn macht hebben. Door mijn lange ervaring heb ik de meest uiteenlopende zaken gehoord waarvoor mensen bang kunnen zijn. Er zijn allerlei therapieën, afgesteld op bepaalde angsten, zelf heb ik zo mijn eigen methoden. Allereerst kijk ik of er soms lichamelijke problemen zijn, waardoor men uit zijn evenwicht is. Dit kan b.v. in het hormoonstelsel (vaker bij vrouwen), of in het zenuwstelsel gelegen zijn. Zolang dit niet in orde is hoef ik niet te beginnen om de angsten de baas te worden. Daarna gaan we niet naar de specifieke angst op zich kijken, maar naar angst als zodanig. We lopen n.l. gewoonlijk weg voor angst, zonder dat we echt weten wat angst nu eigenlijk echt is, we vluchten voor het onbekende, wat we als heel akelig ervaren. Maar angst is er niet altijd, we moeten dus heel alert zijn op het moment dat de angst er is! Wanneer de angst zich dan aandient moeten we onze kans grijpen. Dan moeten we heel goed opletten, want op zo'n moment hebben we de kans om voor het eerst in ons leven er achter te komen wat angst nu werkelijk is. En ik verzeker U, wanneer U werkelijk geïnteresseerd bent, omdat het Uw leven beïnvloed, dan kunt U er achter komen wat angst is; en wanneer U dat ontdekt, er heel bewust van bent, zal angst verdwijnen! Te simpel zult U zeggen, maar wel de waarheid!

Voor iedereen, ook voor die mensen die geen problemen hebben, is er een meditatietechniek die voor iedereen uit te voeren is. Het is heel simpel en kan grote veranderingen in Uw levenshouding brengen, een sterke stabiliteit. U gaat op een rustig moment in een lekkere, gemakkelijke stoel zitten. Zorg dat U even niet gestoord kunt worden, U niet al te strakke, knellende kleding draagt, en ga zo ontspannen mogelijk zitten. Zet de voeten naast elkaar, niet over elkaar, en leg Uw armen losjes op Uw benen. Sluit nu de ogen en ga eens een tijdje "kijken" hoe U automatisch in en uit ademt, zonder dat U zich ermee bemoeit. Het zal U opvallen dat allerlei gedachten in U opkomen. Laat ze gaan en laat U niet verleiden met deze gedachten mee te gaan, blijf er de toeschouwer van en houw Uw aandacht bij Uw ademhaling. Zo kunt U er zich bewust van worden dat U de waarnemer bent van alles wat er zich in Uw lichaam en geest afspeelt. Wat er ook gebeurd, wat U ook denkt, welke emoties zich ook aandienen, U bent er altijd de waarnemer van. Aan het einde van de meditatie slaakt U een paar diepe zuchten en zeg er hardop bij: Hé Hé. Wanneer U regelmatig zo gaat zitten, zult U meer en meer bewust worden van U zelf, zult U merken dat U in het dagelijks leven meer en meer ontspannen, en gewoon U zelf bent! 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu