Meditatie 2 - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Meditatie 2

De Columns > Meditatie
Vijf columns met het onderwerp Meditatie


Meditatie 2


Wekelijks, beter dagelijks heb ik te maken met patiënten die lijden aan de gevolgen van de spanningen uit het dagelijks leven. Stress is de oorzaak van vele problemen, niet alleen van psychische klachten, maar ook van vele, zoniet alle lichamelijke problemen. En onze maatschappij, ons leven, bezorgd ons steeds meer stress. Het leven wordt steeds drukker, en de mens kan zich er niet meer tegen verweren. Vroeger waren het de alternatieve genezers die waarschuwde voor de gevolgen van stress. De hooghartige, moderne, gestudeerde geneesheren wezen deze ideeën, die al zo oud zijn als de mensheid als wetenschappelijk niet bewezen af. Helaas moeten de gestudeerde heren steeds vaker toegeven dat ze de klachten tengevolge van stress niet meer de baas zijn, en kunnen de oorzaak niet bestrijden. Het blijft dan ook dweilen met de kraan open. Steeds meer ontdekken de academici welke rampen stress kunnen veroorzaken. Uiteindelijk is er slechts een manier om een einde te maken aan de gevolgen van stress. Die ene manier is meditatie.

Stress, dat wil zeggen, een te grote stroom invloeden waarmee we te maken krijgen, zo groot dat we er niet meer mee omgaan omdat we vastzitten, omdat we geconditioneerd zijn. We leven vanuit een idee, een denkwijze die ons door de maatschappij is opgelegd, door onze opvoeding en alles wat daarna gebeurd is. Om een antwoordt te geven op alles wat in deze drukke maatschappij gebeurd is intelligentie nodig. Intelligentie heeft niets te maken met opleiding die we genoten hebben. De meest verstandige mensen hebben vaak helemaal geen intelligentie, ze hebben veel onthouden, wat we leren noemen, meer niet. Het wordt hoog ingeschat, maar is eerder een obstakel voor het verkrijgen van intelligentie. Intelligentie is het vermogen om antwoordt te geven, op het leven dat in voortdurende beweging is. We moeten ons bewust zijn om te kunnen zijn wat er van ons gevraagd wordt, wat de uitdaging van de situatie is. Iemand die intelligent is gedraagt zich afgestemd op de situatie en iemand die dom is komt met pasklare antwoorden. Of die antwoorden van Jezus, Boeddha of wie dan ook komen, doet er niet toe. De domme mens zwaait altijd met teksten: hij is bang zichzelf te vertrouwen. Iemand die intelligent is, vertrouwd op zijn eigen inzicht, vertrouwd op zichzelf en respecteert zichzelf. Een onintelligent mens respecteert anderen. Intelligentie brengt vrijheid en spontaniteit met zich mee, eigenschappen die we nodig hebben om de gevolgen van stress te kunnen ontlopen. Intelligentie zorgt ervoor dat we onder alle omstandigheden ons zelf zijn.

Intelligentie kan opnieuw worden ontdekt. Meditatie is de enige manier waarop dat kan, omdat ze elke barrière uit de weg ruimt die de maatschappij heeft opgeworpen om te voorkomen dat we ons intelligent gedragen. Iedereen heeft de bronnen in zich, maar de maatschappij heeft er grote rotsblokken over heen gelegd om te voorkomen dat ze gaan stromen. We zitten gevangen in de gevangenis van het maatschappelijk gedrag, het burgerlijk gedrag, het kerkelijk gedrag en wat voor gedragsregels we dan ook aangenomen hebben, omdat we niet beter weten en het nu eenmaal zo hoort als je er bij wilt horen. In de puberteit zie je kinderen zich proberen los te rukken uit het opgelegde gedrag. Ze gaan denken, en proberen een nieuwe leefwijze te creëren, maar al gauw zitten ze ook vast in de conventies. Ze beginnen te drinken, drugs gebruiken of gaan zich enorm stoer gedragen. Wie niet mee doet is een watje, een mietje en hoort niet bij de groep. Een paar jaar later zijn ze opgenomen in de grote mensen maatschappij, zitten ze ook gevangen, omdat het gewoon domme meelopers zijn. Ze zijn niet meer in staat te ontsnappen, omdat ze afhankelijk zijn geworden van de gevangenis.

Het vereist intelligentie om jezelf te bevrijden uit elke gevangenis en nooit meer in een andere te belanden. Intelligentie kan door meditatie ontdekt worden, omdat al die gevangenissen alleen in ons denken bestaan. Je wezen blijft er onaangetast door. Je wezen kan niet vergiftigd worden, alleen het denken kan worden afgesloten. Als we uit ons denken kunnen ontsnappen kunnen we ons onttrekken aan die dogma's van Christendom, Hindoeïsme, Boeddhisme, politieke partijen en de mening van de buurt of groep. De hele santenkraam zal dan hebben afgedaan. We zijn dan van kuddedier, individu geworden, vrij! Intelligentie is er, wanneer we los zijn gekomen van ons denken. Wanneer we het denken kunnen waarnemen en we er ons bewust van zijn geworden, zijn we er los van. Dan zijn we intelligent geworden en hebben afgerekend met wat de maatschappij ons heeft aangedaan, onze conditionering. We hebben afgerekend met al die invloeden die ons in ons denken hebben opgesloten gehouden. We zijn er als een vrij mens uitgekomen, in feite zijn we voor het eerst echt mens, een authentiek mens. Meditatie is de enige weg om zo ver te komen, om intelligent te worden. Intelligentie brengt vrijheid en spontaniteit met zich mee, een ongedwongen meedrijven op de wind die leven heet, zonder er door vervormd te worden, zonder beschadigingen en zonder stress. 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu