Moeder van Mark - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Moeder van Mark

De Columns > Nieuwetijds Kinderen
Een vervolg op de column over Mark
met name over de behandeling van zijn moeder


Moeder van Mark

Vorige week ging deze column over de problemen van de kleine Mark. Met name de problemen van zijn moeder, wiens hormoonstelsel niet goed werkte, hebben veel vragen opgeroepen. Dat veel vrouwen met dit probleem zitten werd mij duidelijk uit reacties die ik ontving. Ook werd ik benaderd door mensen die voor hun werk te maken hebben met vrouwen die overspannen zijn. Een verpleegster die al jaren op de "Paarse afdeling" van een groot ziekenhuis werkt (dit is de afdeling voor mensen met psychische problemen) belde mij op. Zij vertelde dat het haar opgevallen is dat de meeste vrouwen die met een psychose opgenomen worden, dus helemaal in de war zijn, vlak voor hun menstruatie zitten. De periode voor de menstruatie is voor deze vrouwen dus de periode dat ze er het slechtst aan toe zijn. Hoewel deze verpleegster dit herhaaldelijk aan de artsen meld, wordt het als onbelangrijk van de hand gewezen.

De pil als onruststoker

Zoals ik vorige week schreef kan de Pil en ook andere medicijnen waar Oestrogeen in zit veroorzaker zijn van ernstige depressieve gevoelens met alle gevolgen van dien. Een therapeut die veel met meisjes werkt die in een gezin vervangend tehuis wonen nam ook contact met mij op. Het is in veel van deze tehuizen de gewoonte om deze meisjes, soms al vanaf hun 11e jaar de "prikpil" te geven. Deze prikpil zorgt er voor dat vrouwen voor een periode van 3 maanden onvruchtbaar zijn. Hiervan kunnen deze meisjes dan ernstige psychische problemen krijgen, terwijl ze al uit een gezin komen met de nodige problemen. Een andere therapeut, die ik al enkele jaren ken, en die ook met meisjes werkt die dan vaak als "moeilijk opvoedbaar" worden beschreven heeft op mijn verzoek de menstruatie cyclus van zijn pupillen bijgehouden. Tot zijn verbazing constateerde hij dat de meiden het minst handelbaar zijn in de tien dagen voor dat ze ongesteld worden. "Hier hou ik tegenwoordig rekening mee, en dit heeft mij enorm geholpen deze meiden te begeleiden", zo vertelde hij mij. Ook krijgen zijn pupillen tegenwoordig natuurlijke middelen om hevige wisselende stemmingen te voorkomen.

Niet praten maar genezen

Gelukkig beginnen steeds meer artsen, verplegers en therapeuten in te zien dat het hormoon stelsel voor problemen kan zorgen als het niet goed werkt. De klachten hebben dan dus niet de veel gehoorde psychische, maar een lichamelijke oorzaak, hoe "psychisch" de klachten ook lijken.

Wanneer ik vrouwen onder behandeling krijg met "overspannen" klachten kijk ik altijd naar de werking van de hypofyse, de centrale van het hormoonstelsel. Door dit weer goed te laten werken komen deze vrouwen tot rust en komen ze beter in hun vel. Het is zinloos om de psychische problemen die deze vrouwen hebben met praten op te lossen. Ze zijn niet in staat om hun gedachten op een rijtje te krijgen. Alles wat we dan bespreken gaat dan het ene oor in en het andere weer uit. "Eerst het hormoonstelsel in orde, dan kunnen we altijd nog praten", is mijn stelling. En het werkt! Zo heb ik al heel veel vrouwen en soms ook al jonge meisjes die nog niet eens menstrueren, kunnen helpen. Al dat praten wat sommige therapeuten, ook bij het RIAGG, zo nodig vinden haalt een heleboel overhoop wat helemaal niet nodig is.

Kruiden en olie

De speciale Hypo Tarwekiemolie die ik aan vrouwen voorschrijf doen wonderen. Ook de speciale natuurlijke Vitamine B complex heeft een hele goede werking. In al deze middelen mag absoluut geen koper zitten, omdat dit de situatie alleen maar verergerd.

Maretak, ook wel bekend als Mistletoe en Duivelsnest is een door mij veel gebruikt kruid, zeker ook bij vrouwen met een slecht werkend hormoonstelsel. Al bij de oude Germanen gold dit geheimzinnige, bolvormige, als parasiet op bomen groeiende heestertje, als Goddelijk en Wonderplant. Het werkt goed bij menstruatie en spijsvertering storingen, bij duizeligheid, hoofdpijn en krampen, en werkt gunstig op hart en bloedvaten. Verder remt de maretak de groei van kankercellen. Een prachtkruid dus die Maretak.

Terwijl de Gallische priester de Maretak uit respect met een Gouden Sikkel afsneden, gold in het begin van deze eeuw een politie verordening die boom eigenaren dwongen om de Maretak met wortel en tak uit te roeien.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu