Kruiden en Voeding 2 - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kruiden en Voeding 2

De Columns > Geneeskrachtige middelen
Drie columns over kruiden en voeding.
Ze hebben alle drie iets met elkaar te maken
Kruiden en Voeding 1  Kruiden, Voeding en de Geest

 

Kruiden en Voeding 3  Over Medicijnmannen en Kwakzalverij


Tien Geboden voor een Gezond leven

Een dokter, of een alternatieve genezer wordt er eigenlijk pas bijgehaald, als het te laat is. Er is dan al iets verkeerd gelopen. Wellicht was de oude Chinese methode nog niet eens zo gek. De arts waakte over de gezondheid van zijn klanten en werd alleen betaald, zolang ze niet ziek werden, zolang ze niet van klant patiënt werden. Al kennen wij nu een ander systeem, het spreekwoord houdt niettemin zijn waarde "Voorkomen is beter dan genezen".

10 geboden

Wat voorkomen van ziekten betreft heb ik 10 geboden samengesteld die U in acht kunt nemen. Als eerste en meest voor de hand liggende: de voeding.

1. Eet niet meer dan nodig is in verband met uw lichaamslengte en inspanning bij het werk. Hierbij wil ik aantekenen dat het om mode redenen vermageren in mijn optiek gevaarlijker is dan wat vet op het lichaam.

2. Breng variatie aan in de samenstelling van de maaltijden. Beperk vooral het gebruik van suiker en ongezuurde melk producten. Ik geloof niet zo zeer in één gezondmakend dieet. Ieder mens is verschillend, dus ook zijn behoefte aan voedingsstoffen.

3. Zorg wel dat de maaltijden in balans zijn, zeker wat betreft vitamine A, C en E als mede die van het B complex en selenium. Zo kan vaak bescherming worden geboden tegen mogelijke kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Een voorbeeld is de werking van vitamine C bij het voorkomen van bv maagkanker. Gier, kunstmest en zure regen maken dat vrijwel alle groenten barstensvol nitraten zitten. Op zich ongevaarlijk en zolang we evenwichtig eten is er niets aan de hand. Maar het teveel wordt in nitrieten omgezet en die kunnen in samenspel met kaar of vis weer kankerverwekkende, nitrosaminen vormen. Vitamine C is in staat die gevaarlijke omzetting te voorkomen.

4. Gebruik bij de bereiding van de maaltijden de kortst mogelijke kooktijd. Bedenk dat bij het koken tal van belangrijke bouwstoffen voor het lichaam verloren gaan.

5. Vermijd het eten van verkoolde delen van voedsel, zoals te hard gebakken vis en op houtskool bereid vlees. Verwijder aangebrande en verkoolde delen.

6. Te hete, en te koude dranken kunnen beter niet genuttigd worden. Dit geldt ook voor het gebruik van te veel zout. Te veel is altijd verkeerd, en dat geldt zeker voor te veel alcohol, maar ook voor te veel frisdranken.

7. Drink zo zuiver mogelijk water, het liefst bronwater, in plaats van kraanwater. Al naar gelang het jaargetijden, zomers meer, is het drinken van een halve tot een hele liter water per dag dringend aan te raden. Dit buiten alle andere dranken die zo over de dag worden genuttigd.

8. Zorg voor frisse lucht, zowel in woon als in werkruimte. Als U veel binnen zit is het goed eens voor uzelf na te gaan hoeveel uren U per dag frisse lucht inademt.

9. Lichaamsbeweging is natuurlijk heel belangrijk. Het belang van een goede bloedcirculatie zal zo langzamerhand wel aan iedereen bekend zijn. Een wandeling of fietstocht helpt bijvoorbeeld mee de afval producten uit uw lichaam te verwijderen en de organen van zuurstof te voorzien. Het masseert de darmen en helpt mee om een dagelijkse stoelgang te bewerkstelligen.

10. Laat negatieve gedachten geen vat op U krijgen. Denk positief, want gedachten hebben kracht. Veel mensen hebben niet door dat negatieve gedachten hele nare uitwerkingen op hun lichaam hebben. Maar de meeste hebben wel gemerkt dat positieve gedachten bijdragen tot een lichamelijk en geestelijk welbehagen.

Elfde gebod

Hoewel ik ervan uit ga dat men met klachten eerst de huisarts moet raadplegen, wil dat nog niet zeggen dat alle medicijnen die worden voorgeschreven ook zonder voorwaarde moeten worden geslikt. Sommige artsen nemen nauwelijks de moeite om met hun patiënten te praten, en geven wat pillen mee in de hoop dat het helpt. Iedereen is uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn of haar eigen lichaam. We mogen dus best vragen waarom we de voorgeschreven medicijnen nu eigenlijk moeten innemen en wat de arts van de werking verwacht.

De afgelopen maanden is de farmaceutische industrie vooral bezig Antidepressiva te promoten. Op de tv, in de kranten lees je allerlei geweldig positieve berichten over deze middelen, die zeker niet voor iedereen die wat depressief is geschikt zijn. De bijverschijnselen van deze medicijnen, die oh zo goed zouden zijn, hebben al heel veel mensen het leven verpest. Natuurlijk zijn er mensen voor wie het leven heel naar is zonder deze medicijnen, maar dit geldt in werkelijkheid maar voor een hele kleine groep. Zelf denk ik dat het overgrote deel van de gebruikers veel beter af waren met middelen uit de natuurgeneeswijze. Het elfde gebod moet dan ook zijn: slik niet alles wat voorgeschreven wordt, zonder U ervan te overtuigen dat het ook het middel is dat u nodig heeft.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu