Melk moet niet - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Melk moet niet

De Columns > Klachten lichaam en geest
Melk zorgt voor veel klachten
Deze column is nog steeds erg actueel


Melk Moet Niet


Eind vijftiger jaren, toen ik mijn dagen nog op de lagere school moest slijten, was er een enorme ‘Melk moet’ campagne op de scholen aan de gang. Ik herinner me nog goed hoe we dagelijks een klein flesje melk te drinken kregen, schoolmelk noemde ze dat. Er was ook een kaart, die na vol geplakt met bonnetjes recht gaf op het een of ander. Daar aan waren de namen gekoppeld van ‘Joris Driepinter en de M-Brigade’. ‘Drie glazen melk per dag’, werd ons voor gehouden, ‘dan wordt je net zo gezond als Joris Driepunter’.

Melk moet niet

Zo jong als ik was had ik een enorme afkeer van melk, zonder dat ik toen kon zeggen waarom. Ook nu ik ouder ben drink ik nooit melk, en ik raad het in de praktijk ook vaak genoeg af om ongezuurde melkproducten te gebruiken. Dat wil dus zeggen dat ik gewone melkproducten afraad, en adviseer om, in beperkte mate, karnemelk, yoghurt en dergelijke te nuttigen. Te vaak zie ik al bij hele jonge kinderen dat de darmflora ernstig verstoord is door het drinken van te veel melk. Ook komt het steeds meer voor dat kinderen allergisch blijken te zijn voor melk. Koemelkallergie kan bij kinderen behoorlijke problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot en met extreem wild en druk gedrag

De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.
Melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij grote consumptie van melkproducten tot problemen leiden. Melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkproducten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.

Melk veroorzaakt botontkalking

Te veel eiwitten veroorzaakt extra verlies van kalk via de nieren. De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Amerikaanse onderzoekers stellen dat één glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van twee speklapjes. Melk is n.l. een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus slecht vet. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en PCB's.

Melk bevat grote hoeveelheden kalk. In Nederland krijgen mensen die gezond eten echter al voldoende kalk binnen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft daarom eind 1998 geadviseerd geen extra calcium suppletie te gebruiken als preventie tegen botontkalking (dus ook geen Ca+ melk). De raad legt meer de nadruk op vitamine D suppletie die de opname van calcium in het lichaam verbetert. Calcium suppletie om botontkalking tegen te gaan moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. Als je botontkalking wilt tegen gaan zorg dan dat de calcium / magnesium suppletie verhouding ongeveer 2 / 1 is. Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren (er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede multi-vitamine).

Het einde van Joris Driepinter

Waarom drinken we dan in godsnaam zoveel melk in Nederland? Is Joris Driepinter wel gezond?

Begin jaren dertig was er een enorm melkoverschot en er was een crisis, vooral op het platteland ging het slecht. De boeren moesten aan het werk gehouden worden. Daarom werd in 1934 het Zuivelbureau opgericht met als taak Nederland aan de melk te brengen. In de dertiger jaren was de voeding in Nederland zo schraal dat kinderen die melk dronken dikker en langer werden dan kinderen die dat niet deden; in de 50er jaren was er geen verschil meer. De reden dat wij melk drinken is niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.
Het Zuivelbureau richtte zich vooral op de jeugd, compleet met gesubsidieerde schoolmelk, ‘Melk moet’, Joris Driepinter en de M-Brigade. Wat echter niet iedereen weet is dat het Zuivelbureau gefinancierd wordt door de industrie. Dit is een belangenverstrengeling die anno 2000 ondenkbaar zou zijn.

Het is trouwens slecht afgelopen met Joris Driepinter, hij heeft een flink aantal allergieën opgelopen, is hyper actief en zit nu in een rolstoel omdat hij zes keer zijn heup heeft gebroken en dat allemaal door die drie glazen melk per dag.


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu