Hyperventilatie - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hyperventilatie

De Columns > Klachten lichaam en geest
Hyperventilatie is voor veel mensen heel angstig

Je hoeft niet bang te zijn,
als je weet wat het is


Hyperventilatie

Hyperventilatie is op zich een normaal verschijnsel, in díe zin, dat iedereen hyperventileert. Alleen leidt dat niet tot duizeligheid of angstaanvallen. Wat we in de volksmond verstaan onder hyperventilatie, ontstaat pas na een langere periode van foutief ademhalen. Je kunt dan duizelig worden en het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen.
Hoe dat komt? Van naturen heb je een ademhaling door de buik, waarbij je buik bij iedere inademing uitzet. Door allerlei factoren kan het zover komen dat je je buik helemaal niet meer gebruikt en dat je door je borst gaat ademen. Je ademhaling wordt dan veel oppervlakkiger, en meestal ook gejaagder. Hierdoor adem je relatief teveel koolzuur uit, waardoor de zuurgraad van je bloed daalt. Als de zuurgraad van je bloed te laag is, is het moeilijker voor het bloed om zuurstof op te nemen. De hele strategie van het bestrijden van hyperventilatie is er dus op gericht om het koolzuurgehalte in je bloed weer op peil te krijgen.

Hoe herken je hyperventilatie

Hier volgt een opsomming van de symptomen die ik in de praktijk zo al hoor.
Duizeligheid, het gevoel dat je flauw gaat vallen en zwarte vlekken voor je ogen. Niet lekker 'door' kunnen ademen Tintelingen in je vingertoppen en tenen.
Sommigen hebben pijn aan de linkerkant pijn op de borst. Dit heeft niets te maken met het hart te maken, maar wel met je tussenrib spieren die de ademhaling van de buik en het middenrif overgenomen hebben. Omdat ze daar niet in eerste instantie voor ontworpen zijn, ga je ze voelen.
Het gevoel dat er een riem heel strak om je middel zit. Veel zuchten en vaak gapen en een opgejaagd, angstig gevoel, zonder dat daar een directe aanleiding voor is.
Ook zijn er mensen die het gevoel hebben of er een band strak om hun hoofd zit. Een gevoel van afwezigheid, concentratiestoornissen en angstaanvallen. Ineens raak je in paniek, je bent bang dat je dood gaat, bang dat je zult stikken, bang dat je gek zult worden.

Fobieën

Als gevolg van al deze symptomen, die werkelijk heel eng kunnen zijn, kun je fobieën gaan ontwikkelen. Je gaat bijvoorbeeld niet graag meer naar plekken waar je niet weg kunt wanneer je wilt. In de rij voor een kassa, in ruimtes met veel mensen erin (bioscoop, theater), verjaardagen, enzovoort. Als je er niet over kunt praten zul je ook denken dat je de enige bent met dit probleem. Ik ken de laatste cijfers niet precies, maar ik denk dat alleen in Nederland al enkele honderdduizenden mensen last hebben van hyperventilatie.

Rampenplan

Hoe krijg je je koolzuurgehalte zo snel mogelijk weer op peil? Het beroemde zakje helpt meestal snel, omdat je het uitgeademde koolzuur voor een deel weer inademt. Wel even opletten dat je je mond niet helemaal afsluit, maar dat je ongeveer een vingerdikte tussenruimte houdt. Er moet tenslotte ook zuurstof ingeademd worden. En om diezelfde reden is een papieren zakje beter dan eentje van plastic. Als je geen zakje bij je hebt, kun je ook een kommetje maken met je handen. Er is tegenwoordig zelfs een apparaatje in de handel (verkrijgbaar bij de drogist) waardoor je kunt ademhalen om de aanval te stoppen.
Zelf ben ik niet zo’n voorstander van bovengenoemde methode, omdat ik vaak gezien heb dat men door al dat gedoe met zakjes nog meer in paniek raakt. Uiteindelijk gaat het er om dat de buik weer mee gaat ademen. Wanneer je een hand op je buik legt is het snel voelbaar of de buik mee ademt.
Er zijn ook lichaamshoudingen waarbij je vanzelf correcter, door de buik, gaat ademhalen. Als je staat: schouders niet optrekken, maar rustig laten hangen. Rechtop staan en niet ineengedoken. Bij de inademing je buik en billen bol laten worden. Als je zit: ga voorover zitten met je ellebogen op je knieën. Werkt goed op verjaardagen of andere bijeenkomsten met een hoge stress-factor.
Als je ligt: voetzolen tegen elkaar en knieën uit elkaar. Armen wijd uitgestrekt. Dit is een oefening die het hele lichaam weer in orde brengt.
Je kunt het koolzuurgehalte ook op peil brengen door je spieren aan het werk te zetten. Niet dat je moet gaan sprinten, maar rustig je arm- en/of beenspieren samentrekken en weer ontspannen werkt ook heel goed. Dit is trouwens ook een goede ontspanningsoefening, dus het mes snijdt aan twee kanten.

Kijken waar de hyperventilatie vandaan komt

Mensen met hyperventilatie zijn meestal gevoelsmensen. Ze nemen van allerlei mensen om zich heen heel makkelijk spanning over, vooral als ze zelf niet zo lekker in hun vel zitten. Die geladenheid raken ze moeilijk kwijt. Vandaar dat magnetiseren voor deze klachten een goede therapie is, eventueel ondersteund met natuurlijke middelen die rust geven zodat je de tijd hebt om de zaakjes weer op orde te krijgen.
Je moet zien te achterhalen waar hyperventilatie vandaan komt. Meestal zijn er stress factoren die er voor zorgen dat er op lichamelijk gebied tekorten zijn ontstaan. Bij vrouwen heeft dit meestal met de werking van het hormoonstelsel te maken. Bij mannen met het zenuwstelsel. Dit heeft met het verschil in denken van mannen en vrouwen te maken.
Hyperventilatie is een signaal dat het niet goed met je gaat. Een teken dat je eens goed naar je zelf moet kijken.
De vraag die daar bij hoort is dan: Ben ik dit?




 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu